Html KodlarHtml KodlarHtml KodlarHtml KodlarHtml KodlarHtml KodlarHtml KodlarHtml KodlarHtml KodlarHtml KodlarHtml Kodlar

Hakkarim:net Genel Yönetici Kuralları

Author: TuğruL Bey /


Yöneticilerin uymak zorunda olduğu kurallar:
• Yöneticilerin sabırlı, anlayışlı ve yardımsever olması gerekir.
• Yöneticiler salon adminlerinin belirlediği sürelerde salonda olmaları gerekir.
• Uzun bir süre oyuna girmeyen yöneticinin yöneticilik hakkı alınır.
• Yöneticiler oyuna yeni gelen oyunculara yardımcı olmak zorundadır.
• Yöneticiye şikayet geldiğinde yönetici olayla ilgilenmeli ve şikayete söz konusu tarafları dinleyerek adil karar vermelidir.
• Gereksiz yere oyuncu atmamalı, atılması gereken oyuncuyu da atmamazlık etmemelidir.
• Yöneticiler ortak kullanıma sahip bilgisayarlarda oyuna girerken "Beni Hatırla" düğmesinin seçili olmadığına özellikle dikkat etmelidir. Aksi takdirde kendi nickleri ile yapılmış işlemlerden kendileri sorumlu tutulacaktır.
• Yönetici bir oyuncuyu banlıyorsa sebep kısmına mutlaka açıklayıcı bilgi yazmalıdır.
• Yöneticiler yöneticilik hakkını kullanarak oyuncuları tehdit edemez, bir işi yapmaya zorlanamaz, özeli kapalı oyunculara yöneticilik hakkının getirdiği yetkiye dayanarak uyarı dışında mesaj yazamaz.
• Yenilmek üzere olan bir oyuncuyu başka bir sebep olmaksızın oyundan atamazlar.
• Yöneticiler arkadaşlarına, akrabalarına ayrımcılık uygulayamazlar.
• Üyeler yöneticilerle tartışabilirler. Bu durum bir yasaklama sebebi olamaz. Sizinle tartışan kişiyle daha fazla konuşmak istemiyorsanız oyuncuyu göz ardı edebilirsiniz. Ancak ahlak kuralları dışına çıkmadığı sürece yasaklayamazsınız.
• Yöneticiler sürekli olarak özellerini kapalı tutamazlar. Yöneticilik görevinin sürdürülebilmesi için oyuncuların şikayetleri dinlenmelidir.
• Yöneticilik hakkını gereksiz yere kullanan yöneticilerin yöneticilikleri alınır.
• Yöneticiler ban verirken bana sebep olan işlemi pencerelerde bulunan k düğmesine basarak kaydetmek zorundadır. Yapılan bu kayıtlar değişikliğe karşı dijital olarak imzalanmış olarak kaydedilmektedir. Lütfen bu kayıtları istendiğinde adminlerinize, denetleycilere veya yetkililere gösteriniz. Bu kayıtları ban süresinin bitiminden sonra 48 saat boyunca saklayınız.
DİKKAT: Bu dosyalar dijital imzayla imzalanmış olarak kaydedilir. Dosyada değişiklik yapmanız durumunda imza geçersiz kalacak ve sahte belge hazırladığınıza karar verilecektir. Oyunda kaydedilen konuşma dosyalarındaki imzanın sahte olup olmadığı site yetkililerinde ve denetleyicilerde bulunan programla kontrol edilmektedir. Size bir konuşma dosyası gönderildiyse bu konuşmanın orjinal olup olmadığını denetleyici veya yetkililerimize teyit ettiriniz. Konuşma dosyaları değiştirilmiş olabilir, ancak imza kontrol programımız bu değişikliği algılayarak konuşma dosyasının sahte olup olmadığını bildirmektedir.
Yönetici Hakları:
Yöneticiler kendinden daha düşük seviyedeki yöneticiler ve oyuncular üzerinde aşağıdaki işlemleri yapabilirler:
1-Sistemden atma
Bu ceza oyunculara uyarı amacıyla verilebilecek bir cezadır. Atılan oyuncu 30 saniye içinde sisteme tekrar bağlanabilir.
2-Ban Koyma
Yöneticiler bir oyuncuya ban koyarak onun belirlenen süre boyunca oyuna girmesini engelleyebilirler. Bir oyuncuya ban koyabilmek için geçerli bir sebep olmalıdır. Genellikle küfür eden veya diğer oyunculara hakaret eden oyunculara bu ceza uygulanır. Yöneticiler şahsi sebeplerle oyuncu banlayamazlar.
Banlanan bir oyuncu bu süre boyunca oyuna giremez. Ayrıca o oyuncunun girdiği bilgisayar da bu süre boyunca yasaklanır.
3-Ban Kaldırma
Yöneticiler daha önce kendi banladıkları üyelerin banlarını kaldırabilirler. Bu işlem yanlışlıkla banlanmış veya ban sebebi haksız görülmüş oyuncuların banını kaldırmak için kullanılır. Arkadaş, eş, dost ricasıyla ban kaldırılamaz.
4-IP Görme
Yöneticiler oyunculara ait IP adreslerini görebilirler. IP Detay komutu girilirse o oyuncunun ülke bilgisi ve en yakın il bilgisi öğrenilebilir. (Burada çıkan il kesin değildir)
5-Bütün masalara mesaj
Salon adminleri bütün masalara tek seferde mesaj gönderebilirler. Bu özellik genel duyuru amaçlı yapılmıştır. Unutmayınız ki bu özelliği çok sık kullanmak oyuncuları rahatsız edecek ve gereksiz bir tepki almanıza sebep olacaktır.
6-Puanı 1500 Yap
Yöneticiler 1500'ün altına düşmüş oyuncuların puanını 1500 yapabilirler. 1500'ten yüksek oyuncuların puanları üzerinde herhangi bir işlem yapamazlar. (Sistem buna müsaade etmez.)
7-Yöneticiler salonda veya masada konuşma kapalı olsa bile konuşabilirler.
8-Yöneticiler masaya izleyici girişi kapalı olsa bile salondan masa adını tıklayarak masaya girebilirler. Bu iki özellik izleyiciye kapatılmış masalara müdahale edebilmek için koyulmuş bir özelliktir. İzleyiciye kapalı bir masaya şikayet veya hile şüphesi olmadığı müddetçe girmek şık bir davranış değildir.
9-Off Line-Ban Koy
Sorun çıkaran oyuncu salondan çıkmışsa bu komutla oyuncu nicki yazılarak banlanabilir. (Oyuncu salondan çıkarken yönetici salonda değilse sistem buna müsaade etmez. Sadece o oyuncuyla birlikte salonda bulunan yönetici offline ban koyabilir)
10-Off Line-Üyeliğini İptal Et
Sadece Yardım salonu yöneticileri ve site görevlileri bir oyuncunun üyeliğini iptal edebilirler. Bu durumda o üyenin nicki askıya alınır ve sisteme girişi engellenir. Üyelik iptali için: 1-Ahlak dışı yasadışı nick veya resim,2-Tanışma hattında ahlak dışı/yasadışı mesaj, 3-Site reklamı, 4-Aynı üyeye ait çok sayıda nick üyelik iptaline gerekçe olabilir. Oyun içerisindeki diğer davranışları sebebi ile üyelik iptali yapılmaz. Yukarıda yazılı 4 sebepten biri ile karşılaşıldığında oyuncu nicki Yardım Salonu yöneticilerine bildirilerek üyeliği askıya aldırılabilir. (Oyun içinde yapılmış küfürler ban sebebidir bu sebeple üyelik askıya alınmaz)
11-Genel sohbeti aç-kapat
Yöneticiler salondaki sohbeti kapatabilir veya açabilirler.
Genel sohbet adından da anlaşılacağı üzere sohbet etmek için yapılmıştır. Salonda tartışma yaşanmadığı sürece salonu konuşmaya kapatmak anlamsızdır. Salon sohbetleri tartışma yaşanmadığı sürece açık tutulabilir.
12-Yöneticilere Mesaj
Bu seçenek sadece yöneticilerin göreceği yönetim panelini açar. Bu panelden yapılan yazışmaları sadece o saon yöneticileri görebilir.
13-Diğer Nickleri
Salon adminleri bu komutla bir oyuncunun diğer nickleri görülebilir. Ancak bu bilgi kesin değildir. Cafe, okul gibi bir bilgisayarı çok sayıda kişinin kullandığı ortamlarda hatalı sonuçlar çıkar. Bu komutla o bilgisayardan girilmiş diğer nickler görülebilir.(Bu özellik sadece salon adminlerinde bulunur. Yönetici seçiminde yön gösterici olsun diye koyulan bu özelliği kullanarak oyuncuların diğer nickleriyle ilgili bilgiyi başkalarıyla paylaşmak yasaktır.)
14-Sustur özelliği
Bu özellik genelde düzgün konuşmayan oyuncuların genele mesaj yazmasını engeller. Genelde sorun çıkaran oyuncu önce özelden uyarılmalıdır, hala devam ediyorsa Sustur düğmesi ile susturulabilir.
Susturulan oyuncu sistemden çıkıp tekrar geldiğinde Sustur özelliğinin etkisi kalkar. Bu yöntemle tekrar sorun çıkarmaya devam ederse buna devam etmesi halinde yasaklanacağı hatırlatılır. Hala devam ediyorsa ban koyulabilir.
15-Cafe Gold mu?
Bu komutla bir Gold üyenin Cafe Gold olup olmadığı öğrenilebilir. Cafe Gold ise hangi cafeden olduğu yazacaktır.
16-Ban Sayısı
Bu komutla oyuncunun daha önce kaç kez banlandığı görülebilir. Bu özellik kullanılarak oyuncunun daha önceki performansı hakkında kanaat edinilebilir.
17-Genel Sohbeti Sil
Salonda uygunsuz konuşmalar olmuşsa diğer oyuncuların görmemesi için salon sohbeti silinebilir. Sorun olmadığı sürece bu özelliği kullanarak sohbet eden oyuncuların sohbetini bölmek şık bir davranış değildir. (Yöneticilerin ekranındaki yazılar gerekiyorsa kayıt alabilmek için silinmez, sadece oyuncuların ekranı silinir)
18-Yöneticilikten ayrıl
Bu komutla yönetici kendi isteği ile görevden ayrılabilir. Adminler bu komutla ayrılamazlar. Adminlikten ayrılabilmek için site denetleyicisi veya site yetkilisi ile görüşülmesi gerekir.
19-Radyoyu Aç/Kapat/Değiştir
Admin menüsündeki bu komutlarla salonda çalması istenen radyo ayarlanabilir.
20-Açılış mesajını belirle
Admin menüsündeki bu komutla salona girişte oyunculara gösterilecek mesaj yazılabilir.
21-Yöneticilere Açılış mesajını belirle
Admin menüsündeki bu komutla salona girişte sadece yöneticilere gösterilecek mesaj yazılabilir. Bu mesaj sadece o salona ait yöneticilere girişte gösterilir.
22-Popup reklamı değiştir
Admin menüsündeki bu komutla salona girişte açılacak popup penceredeki site adresi belirlenebilir. Salon açılışına ahlak dışı, yasadışı sayfalar ve diğer oyun sitelerine ait sayfalar almak yasaktır.
23-Yönetici Ata/Yöneticilikten Al/Offline Yöneticilikten Al
Admin menüsündeki bu komutlarla bir oyuncu yönetici olarak atanabilir veya bir yönetici yöneticilikten alınabilir. Bir oyuncunun yönetici olması için en az 1550 puanı ve 3'ten az banı olmalıdır. Bu şartlara uymayan oyuncuların yönetici olmasına sistem izin vermez. Ayrıca salondaki yönetici sayısı (adminler dahil) 20 olduğunda sistem yeni yönetici alımına izin vermez.
24-Yönetici seviyesi öğren
Admin menüsündeki bu komutla bir yöneticinin seviyesi öğrenilebilir. Seviyesi 1 olan yöneticileri 2 yapmak için salon admininin site denetleyicisi veya site yetkililerine yönetici nickini bildirmesi gerekir. Yöneticinin kendi isteği ile seviyesi 2 yapılmaz. Ayrıca sorun çıkaran yöneticiler site yönetimi tarafından seviye 1'e düşürülebilir.
25-Offline Yönetici seviyesini düşür
Admin menüsündeki bu komutla bir yöneticinin seviyesi 1 yapılabilir. Adminler yöneticileri seviye 1 yapabilirler ancak 2 yapamazlar. Bu isteklerini site denetleyicisi veya site yetkililerine bildirmeleri gerekir. Yönetici sicilinde seviye cezası yoksa 2'ye yükseltilir.
26-Salon Rengi/Salon Yazı Rengi/Masa Rengi/Orjinal Renklere Dön
Admin menüsündeki bu komutlarla salon ve masa renkleri değiştirilebilir veya orjinal renklere dönülebilir.

27-Admin ata
Salon As Adminleri salonlarına 2 tane admin atayabilirler. Yöneticilikten al komutu ile admini alabilirler.

28-Süper Op ata
Salon Adminleri 1 oyuncuyu salona süper op atayabilirler.

29-Oyuncu Pc Başında mı
Bir oyuncu 10 dakika pc başında olmazsa (klavye ve fare hareketi olmazsa) sistem bu oyuncu nickini eğik olarak yazar. Yöneticiler bu oyuncunun kaç dakikadır pc başında olmadığına bu komutla bakabilirler.
Park yasak sebebi ile atılan oyuncularda bu komut kullanılarak oyuncunun kaç dakikadır pc başında olmadığı bilgisi kayıt altına alınabilir.

30-Tüm masaları izleyiciye kapat
Bu komutla adminler salonda açık olan masaları izleyiciye kapatabilirler. Masa yöneticisi isterse tekrar açabilir. Ayrıca yeni açılan masalar bu komuttan etkilenmez.
Bu komutun amacı sırayla tüm masalara girerek uygunsuz mesaj yazan oyuncuları engellemektir. Böyle bir durumda masalar izleyiciye kapatılarak saldırganın hedefine ulaşması engellenir.
Oyuncu Banlanmasını Gerektirecek Sebepler:
1- Oyunculara veya yöneticilere hakaret etme
Şerefsiz demek hakaret sayılabilir ama sen ne biçim yöneticisin demek bir hakaret değildir. Yöneticilerin oyuncularla yaptıkları tartışmalarda şahsi ihtiraslarını ön plana almamaları gerekir.
2- Oyun yarım bırakmayı alışkanlık haline getirme. (Bu konuda dikkatli davranılması gerekir. Her oyunu yarım bırakan cezalandırılamaz. Ancak bazı oyuncular bunu alışkanlık haline getirmiş olabilir. Özel mesaj penceresindeki yarım bıraktığı oyun sayısı bu konu hakkında ipucu verebilir.)
3- Yenilirken oyuncu atıp masayı kapatmak. Bu konuda masadaki oyunculardan şikayet gelirse işlem yapılmalıdır. Bazen oyuncuların tümü anlaşarak masayı kapatma kararı vermektedir. Bu durumlarda yasaklama verilmez. (Bunu yapan o salonun yöneticisi ise yöneticiliği alınarak tekrar yönetici olmasını engellemek için ban sayısı 3 yapılır)
4- Küfür etme
5- Üyelere rahatsızlık verme. Bir oyuncu bir üyeyi sürekli olarak rahatsız ediyor olabilir. Bu durumda üye beyanından çok ş düğmesi ile gelen mesaj dikkate alınmalı sürekli bu durum yaşanıyorsa önce oyuncu uyarılmalı, devam ediyorsa yasaklanmalıdır.
6- Oyuncu nicklerini çalmak için çabalama. Bazı oyuncular sahte adresler oluşturarak sizi gold üye yapacağız, veya yönetici yapacağız diyerek oyuncu şifrelerini çalmaktadırlar. Bu tür şikayetler geldiğinde bu eylemde bulunan oyuncu yasadışı işlemlerden yasaklanmalıdır.
7- Farklı site reklamı yapma. Diğer sitelerin reklamını yapan oyuncu yasadışı işlemlerden yasaklanmalıdır.
8-Sistemde salon alış satışı yasaktır. Bu yönde tekliflerle gelen üyeler banlanabilir. Bu konuda üyelerle pazarlık yapan salon admini ise salona ceza verilir. Salon alış satışı için pazarlık yapan üyeler yasadışı işlemlerden banlanabilir.

Masalarda ve özel mesaj pencerelerinde Yöneticiye Şikayet düğmesi bulunmaktadır. Bu düğme tıklandığında penceredeki son 10 satır yöneticiye iletilir. Bir oyuncudan küfür veya hakaret şikayeti geldiğinde sadece Yöneticiye Şikayet düğmesi ile iletilmiş mesajlar dikkate alınacak, oyuncunun kendi söylediklerine bakılarak oyuncu banlanmayacaktır.
Üyelik İptali Gerektirecek Sebepler:
1- Üye bilgilerinde veya üye resminde ahlaksız veya yasadışı içerik varsa üyeliği askıya alınır. (Mümkünse oyuncu uyarılarak değiştirmesi sağlanmalı, oyuncu sistemde değilse veya uyarıya rağmen değişmiyorsa üyeliği iptal edilmelidir.)
2- Tanışma hattına küfür veya yasadışı mesajlar yazması. (Dikkat: Salonda küfür etmek veya yasadışı mesajlar yazmak banlanmayı gerektirir. Üyelik iptali sadece tanışma hattına yazılan mesajlar da verilir.)
3- Etnik ve siyasi nikler. Bir etnik gruba veya siyasi görüşe ait olduğu anlaşılan nickler iptal edilir.
4- Farklı sitelerin reklamını yapan nickler iptal edilir. (Tanışma hattında veya oyunda farklı site reklamı yapan nickler askıya alınır)
5- Aynı üyeye ait çok sayıda nick. Bir üyeye ait çok sayıda nick varsa bu nickler askıya alınır. (Bunun tespiti diğer nicklerine bakılarak yapılamaz, ancak sistemdeki veritabanından anlaşılabilir. Bu yüzden yöneticiler bu sebeple askıya alamaz, böyle bir şüphe varsa site temsilcilerine nickleri bildirerek tespit edilmesini sağlayabilir.)
Bu sebepler dışında üyelik iptali yasaktır.
Bir üyenin üyeliği iptal edildikten sonra o üye başka bir nickle sisteme girebilir. Üyeliği iptal edilen oyuncuların başka bir nickle sisteme girememesi için önce ban koyulmalı ardından üyeliği iptal edilmelidir. Koyulan ban süresi dolana kadar bu oyuncu başka bir nickle giremeyecektir.
Bu özellik güvenlik sebebi ile sadece Yardım Salonu oplarında ve site görevlilerinde bulunur. Yukarıda yazılı sebeplerden birine denk gelindiğinde Yardım Salonu oplarına veya site görevlilerine durum iletilerek üyeliğinin iptal edilmesi sağlanabilir. Bunlara erişilemiyorsa üyenin sayfasına girerek Şikayet Et bağlantısını kullanabilirsiniz. Bu sayfadan yapılan şikayetler günlük olarak incelenmekte şikayet sebebi haklı ise ilgili nick askıya alınmakta veya üye resmi kullanması yasaklanabilmektedir.
Oyuncu Banlanmamasını Gerektirecek Sebepler:
1- Oyunu başlatmama
Oyunu başlatmayan masa yöneticisini banlamak gerekmez. Yönetici masaya girip gerekiyorsa masa yöneticisini masadan atar.
Bu konuda oyuncu dinlenmelidir. Arkadaşını beklediği için başlatmıyor olabilir. Bu durumda atmak gerekmez.
2- Oyun başlamadan masadan oyuncu atma
Masa yöneticisinin istediği oyuncuyla oynama özgürlüğü vardır. Oyun henüz başlamamışsa masaya giren oyuncuları atabilir. Bu bir yasaklama sebebi değildir.
Aynı durum oyun yarım kaldığında da geçerlidir. Yarım kalmış oyuna istediği oyuncuyu alma hakkına sahiptir. Bu da bir yasaklama sebebi değildir.
Ancak oyun başladıktan sonra masadaki oyuncuları atamaz. Bu durumda sebebi sorularak haklı bir sebep yoksa atılan oyuncunun oyuna alınması sağlanabileceği gibi sorunda ısrar ediliyorsa oyuncu banlanabilir.
Masa Dağıtma
Bazen oyuncular kendi aralarında anlaşarak yöneticinin masayı dağıtmasını talep edebilirler. Bu durumda masadaki 4 oyuncunun da masa dağıtmayı onaylaması gerekir. Oyunculardan biri bile bu dağıtmaya karşı çıkıyorsa masa dağıtılmamalıdır.
Yöneticiler yenildikleri için masayı dağıtamazlar. Bu tür davranışta bulunan yönetici görevden alınarak tekrar yönetici olmaması için ban sayısı 3 yapılır. Bu eylemi yapan salon admini ise admin görevden alınır veya salona kapatma cezası verilir.
Şikayetler
Bir oyuncu yasaklandığında "size haksızlık yapıldığını düşünüyorsanız 34oyunu@hakkarim.net adresine mail gönderiniz" iletisi çıkar. Yasaklanan bir oyuncu bu adrese neden yasaklandığını, haklı olup olmadığını, varsa delillerini (k düğmesi ile adığı konusma.htm dosyalarını) gönderir. Bu adrese gönderilen mailler otomatik olarak site temsilcilerine ulaşır. Site görevlileri bu mesajları inceleyerek gerekli görüyorsa oyuncuyla, muhatap olan yöneticiyle ve salon admini ile görüşerek haksızlık olup olmadığını inceler. Haklı olan tarafı belirleyip kararlarını sunar. Bu karar oyuncuya, yöneticiye ve sistemdeyse salon adminine iletilir. Yapılan hatanın boyutuna ve yöneticinin tekrarlayıp tekrarlamayacağına olan inanca bağlı olarak yönetici uyarılabilir veya görevden alınması gerekebilir.
Site görevlilerine gelen şikayetlerde yöneticilerin şikayetle ilgili bilgi vermesi zorunludur. Bu durum verilen banla ilgili bir hesap sorma olarak algılanmamalı, şikayetlerin çözümü ve haksızlık yapan yöneticilerin tespiti için yapıldığı bilinmelidir.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

ceza

Yorum Gönder